Faror med snö och is

Riskerna med snö och is på taket är många. Därför är det bra att veta vad man som fastighetsägare har för skyldigheter och vem som har ansvar om något händer. Vi berättar lite om vad som gäller och vad som kan orsaka olyckor.

Det finns flera anledningar till att istappar bildas längs takkanterna på fastigheter. Det kan bland annat bero på att fastigheten är dåligt isolerad vilket gör att värmen stiger och gör att snön smälter fortare. Det kan också bero på att solen lyser på snön vilket gör att den smälter. Istappar bildas när det är nollgradigt eller kallare men att snön smälter ned från tak. 

När snön blir varm kan det också göra att snön glider ner i block från taket vilket kan orsaka allvarliga olyckor precis som när istappar faller från tak. En istapp som är en meter lång kan väga upp till 20 kg, vilket är en direkt livsfara om du skulle bli träffad av en.

Därför är det lika viktigt att skotta taket som att skotta på marken. Att skotta tak är inte alltid det lättaste utan det görs med fördel med säkerhetsutrustning eftersom risken att trilla av taket inte är helt obefintlig. Taket kan vara halt vilket kan döljas under snön.

Reglerna som gäller när det kommer till snöröjning är att fastighetsägaren ska ta bort snö och is som riskerar att falla ner utan dröjsmål, detta enligt ordningslagen. Husägare kan åtalas och bli tvingade att betala skadestånd om något händer och man kan även bötfällas. Fastighetsägare kan inte friskriva sig från ansvar genom att sätta upp skyltar om risker för ras. Behöver du hjälp med skottningen så hjälper vi dig gärna, hör av dig till oss.  

Nyhetsarkiv

  • Boka vinterväghållning för en problemfri vinter 2023/2024

    När höstlöven faller och temperaturen börjar sjunka är det dags att förbereda sig för vinterns utmaningar. Snö, is och halka kan göra vägarna farliga och oframkomliga om de inte hanteras på rätt sätt. Genom att boka vinterväghållning i tid kan du säkerställa att dina vägar förblir säkra och framkomliga, oavsett vad vintermånaderna har att erbjuda.

  • Boka vinterns snöskottning redan idag!

    När vi minst anar det så är vintern här och snön faller över gator och fastigheter. Redan nu börjar förfrågningar om snöröjningstjänster trilla in hos oss. För att vara förberedd inför vintern så är det i god tid att redan nu boka snöskottning.

  • Viktigt med takskottning i Stockholm 

    Vi befinner oss nu i mitten av december vilket innebär att det ibland kan bli väldigt mycket snö och för dig med villa blir snöskottning en naturlig del av vardagen.