Ansvaret vid ett snöras

När det blir mycket snö på ett tak finns risk för att snön faller ned från taket. En fråga som kan uppstå är vems ansvar det egentligen är att se till att ett snöras inte inträffar.

Snöras

Läs om ansvaret vid snöras även här.

Undvik snöras och olyckor

När vintern kommer och snön faller kan det med tiden samlas mycket snö på en fastighets tak. Om vikten blir alldeles för tung eller när varmare temperaturer kommer och snön börjar smälta finns det alltså risk för snöras. Ett snöras skulle, om man har otur, kunna skada dem som passerar på marken under.

För att undvika att ett snöras inträffar är det bra att med olika metoder se till att få bort snön innan olyckan är framme. Det kan handla om att man anlitar en firma som skottar taket och får bort snön. Det kan också vara att man monterar anordningar som höjer säkerheten, exempelvis ett snörasskydd.

Fastighetsägaren har ansvaret

Om ett snöras inträffar är en fråga som uppstår vem som bär ansvaret. Enligt ordningslagen har fastighetsägaren, exempelvis en privatperson eller en bostadsrättsförening, ansvar att se till att ta bort snö och is som riskerar att rasa ned och skada någon.

Nyhetsarkiv

  • Boka vinterväghållning för en problemfri vinter 2023/2024

    När höstlöven faller och temperaturen börjar sjunka är det dags att förbereda sig för vinterns utmaningar. Snö, is och halka kan göra vägarna farliga och oframkomliga om de inte hanteras på rätt sätt. Genom att boka vinterväghållning i tid kan du säkerställa att dina vägar förblir säkra och framkomliga, oavsett vad vintermånaderna har att erbjuda.

  • Boka vinterns snöskottning redan idag!

    När vi minst anar det så är vintern här och snön faller över gator och fastigheter. Redan nu börjar förfrågningar om snöröjningstjänster trilla in hos oss. För att vara förberedd inför vintern så är det i god tid att redan nu boka snöskottning.

  • Viktigt med takskottning i Stockholm 

    Vi befinner oss nu i mitten av december vilket innebär att det ibland kan bli väldigt mycket snö och för dig med villa blir snöskottning en naturlig del av vardagen.